DE KUNSTENAARS

Uitgangspunt is geweest een groep van kunstenaars uit Zuid-West Friesland, land van Gaasten en Kliffen. Breng deze kunstenaars samen in een breed cultureel programma gericht op verbinding, dialoog en interactie tussen gemeenschappen. Het is dus niet alleen het oeuvre van de kunstenaars, gefilmd tijdens de totstandkoming en aangevuld met relevant werk, dat in the picture staat. Het is ook de open-minded, naar buiten gerichte houding, gedurende de ARTXPRZ-reis, die relevant materiaal moet opleveren voor Leeuwarden 2018 Iepen Mienskip.

Kunst maken zonder stellingname is niet mogelijk. Ieder beeld levert een subjectieve kijk op een gebeurtenis. Er bestaan duizenden beelden van mensen, omgevingen, gedachten, ambachten, natuur en cultuur van de Gaasterlandse samenleving. Met elkaar vormen deze beelden een verrassende kijk op de Fries-Hollandse samensmelting.

Beoogd wordt hiermee één van de doelen te dienen van Leeuwarden 2018 Iepen Mienskip: het versterken van het bewustzijn van onze regio en daarmee met de rest van Nederland en Europa.

regel


Hansje Busquet
mozaïek objecten

hansje.org

"In het voorjaar van 2007 bezocht ik de kathedraal van Monreal op het eiland Sicilië. 
Ik werd overweldigd door de prachtige Mediterrane Byzantijnse mozaïeken in vloeren, wanden en plafonds. Honderden mensen met evenzoveel levens hadden steentje voor steentje geknipt, gepolijst en gevoegd tot dit letterlijk schitterende kunstwerk, ter ere van hun God. Wandelend op deze plaats kreeg ik het sterke gevoel deel te willen uitmaken  van deze mystieke ervaring van zoveel eeuwen geleden.
Mijn mozaïek steentjes knipte ik uit oude, door vele handen vastgehouden porseleinen serviezen. En zo verenigde ik in mijn werk oud met nieuw, verleden met heden. De eeuwige verbinding van leven en dood."
regel


Greetje Feenstra
schilderijen

greetjefeenstra.nl

Sinds opleidingen aan Academie Minerva in Groningen en de Amsterdamse mode-academie, is Greetje Feenstra beroepsmatig actief als beeldend kunstenaar.

Als creatief begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking, organiseerde zij jarenlang deelnames en exposities aan diverse 'OutsiderArt' evenementen.

Naast haar landschappen en mensfiguren is
zij het meest bekend van haar bloemschilderijen met veelal de tulp in de hoofdrol. De natuur op groot formaat, in vele kleurschakeringen. Impressionistisch weergegeven in een krachtig en zeer herkenbaar penseelgebruik.

Greetje Feenstra exposeert sinds 1989 in binnen- en buitenland, geeft workshops en werkt tevens in opdracht van particulieren
en bedrijven.

regel


Famke Hajonides
grafiek/schilderijen

famkehajonides.nl

Famke Hajonides volgde de schildersopleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Tot 2011 werkte zij in Amsterdam, sindsdien heeft ze haar atelier in het Friese Gaasterland.

Naast het schilderen maakt ze beelden en grafisch werk. Haar stijl is zowel abstract als figuratief. Inspiratiebronnen zijn mens en landschap met name water, akkers en vogelzwermen.

 


regel


Sofie Hupkens
beelden in brons

sofiehupkens.nl

Sofie Hupkens maakt beelden waar veelal de mens centraal staat. Naast haar vrije werk vindt u ook beelden in de openbare ruimte. Gemaakt in opdracht van gemeentelijke of regionale overheden.

Bijvoorbeeld haar monument voor het Jordaan-oproer op de Noordermarkt in Amsterdam, in Delft een herinneringsmonument voor de Tweede Wereldoorlog en in Enkhuizen een monument voor de cartografen Wagenaar en van Linschoten. In Friesland staat de ‘Monnik Uffing’ op de markt in Workum, in Nijega (Smallingerland) de ‘Turfboot’ en in Ter Idzard het beeld dat de samenwerking symboliseert van het dorp met twee buurdorpen.
regel


Reinder Homan
etsen

reinderhoman.com

Na zijn opleiding aan de Groningse Academie Minerva en de Jan van Eyckacademie in Maastricht, specialiceerde Reinder zich tot een etser pur sang. Hij weet zijn onderwerpen met een schijnbaar speels gemak vast te leggen in zink en koper. Oude bomen, een simpel takje, maar ook bermen vol bloemen, een beekdal in vogelperspectief of de nevel boven de velden worden uiterst minitieus en subtiel uitgewerkt. Reinder Homan ontdekt poëzie in natuurlijke elementen waar de meeste mensen aan voorbij gaan. Hij wordt omschreven als een kunstenaar in wie de ambachtsman, dromer en dichter samenkomen en wiens etsen op eenzame hoogte staan.
regel


Bram de Smit
beelden in staal

bramdesmit-beelden.nl

Wie de deel betreedt van de monumentale boerderij waar Bram de Smit woont en werkt, zal het beamen... hier leeft een creatieve geest. Ogenschijnlijke chaos die bij nadere beschouwing een geordend geheel vormen.
De oude mestgang gevuld met kisten, kratten en kasten vol gebruikte materialen. Gesorteerd op soort en vorm. Vooral staal.
Veel Cortenstaal, omdat het leeft.
Naast zijn vele passies zoals architectuur en fotografie groeide Bram de Smit, dankzij beeldhouwer Hein Mader als zijn grote inspirator en leermeester, uit tot beeldend kunstenaar in staal. Geabstraheerde, organische vormen gemaakt met de natuur
als grootste inspiratie.
regel


Huib Swets
schilderijen

huibswets.net

Huib Swets woont en werkt in Oudemirdum in het Gaasterland. Hij studeerde architectuur aan de Technische Universiteit te Delft.
Na zijn afstuderen in 1969 werkte hij vele jaren als ontwerper van woningbouwprojecten, collectief met anderen, zowel als zelfstandig architect. Na zijn pensionering ontwikkelde hij zich als meer vrij opererend schilder en tekenaar.

Huib werkt figuratief, schildert veelal mensen, de menselijke figuur, het lichaam, het portret.
regel


Wim Zorn
abstracts

zorn-art-abstract.nl

Het ging in het leven van Wim Zorn steeds meer en vaker over beeldende kunst. Muziek, dat was ook belangrijk. Maar de beeldende kunst won. Ook de beleving van het experiment. Daarmee verdween de figuratie
uit zijn werk. Ook die van het landschap en het portret. Het werd abstractie, waarin Wim Zorn tot zijn schrik en vreugde merkte dat veel kan worden weggelaten.
Zijn verbondenheid met de natuur onderstreept dat het ontstaan van een kunstwerk een organisch en intuïtief proces is. Geen rechte lijnen, maar schijnbare tegenstrijdigheden, zoals tussen orde en chaos. Voor hem dankbare vertrekpunten.

Toevoegen en wegnemen, oppervlak en diepte, licht en schaduw, sporen trekken en ontsporingen veroorzaken. Maar uiteindelijk manifesteert het schilderij een allesomvattend en samenhangend verhaal.
Een nieuw verhaal. Een nieuwe werkelijkheid.
regel

m2


Saskia Zuiderduin
sieraden

saskiazuiderduin.nl

Saskia werkt autonoom voor exposities en in opdracht. Zij ontwerpt en maakt sieraden en voorwerpen met als basis goud en zilver. Uitgevoerd als unicum of in kleine oplage.

Saskia over haar sieraden: "een sieraad van mij is meer dan een accessoire of een versiering. Door mijn werk vervul ik de behoefte om mijn innerlijke wereld tot uitdrukking te brengen."


regel


Han Reeder
fotografie/schilderijen

hanreeder.nl

Sinds begin jaren tachtig actief als professioneel beeldend kunstenaar; op dit moment vooral als schilder en fotograaf.
In de fotografie probeer ik het licht z’n talloze verschijningsvormen te ontfutselen. De meest sprekende voorbeelden daarvan zijn mijn fotoseries “Bevroren Licht”, “Ballonnen” en “Nissen in middeleeuwse kerken”. De laatste serie bestaat uit opnames van lege nissen of restanten daarvan; leeg sinds de reformatie, maar gebleven is het licht.

Mijn nieuwste fotografische project heeft als thema: 'Cultured Nature' , letterlijk: bewerkte natuur.

regel


Riet Bakker
keramiek

rietbakker-ceramics.nl

De keramiek van Riet Bakker bestaat uit organisch abstract werk van steengoed-klei met ‘n strakke vormgeving en veel oog voor detail.

Het is geïnspireerd op het architecturale aspect van vormen uit de natuur en de dynamiek van groei en beweging van (micro-)organismen.

Vanuit 't silhouet zoekt zij naar perfecte profielen met vloeiende lijnen en vaak intrigerende patronen van openingen, richels en gleuven. Gladde, glanzende delen worden omhuld met ‚n huid van ruwe klei en/of dikke lagen krimpende, kralende en korrelige glazuren. Deze techniek geeft een extra dimensie aan dit werk en prikkelt de zintuigen.
regel


Rob Busquet
filmmaker

robcom.nl

"Ik maak documentaires, televisie programma’s en bedrijfsfilms over mensen met een passie.
Het begrijpen van het onderwerp, vertellen over de kern van de zaak met gevoel voor detail. Research is daarbij een essentieel onderdeel dat leidt tot de kwaliteit die ik beoog.

Documentaires produceer ik zowel op eigen initiatief als in opdracht. Daarnaast heb ik
een aantal thema-projecten tot stand gebracht waarbij meerdere disciplines samen zijn gegaan. De productie ‘IJskoude Passie’ is daar een voorbeeld van: het 100-jarig bestaan van de Friese Elfstedentocht. Gevat in een uitgebreide documentaire, negen kunstwerken over de winnaars en een kunstboek.

Ook bij het kunstproject ‘DE REIS’ zullen
naast de 'ongoing' film en de exposities
nadere invullingen volgen."
regel


Premiére poster nov. 2015

Deelnemende kunstenaars per sept. 2016